Energispartips #2 – solceller

Solceller, solpaneler eller solcellspaneler, kärt barn har många namn. En del säger solfångare också vilket är något annat då de värmer vatten. Solceller gör el direkt från solens ljus. Systemet har inga rörliga delar som slits, inget som rostar, inget som läcker vatten, i princip bara glas och aluminium. Om man som vi sätter ca 50 kvadratmeter på taket får man runt 7000 kWh per år vilket motsvarar 70% av vår totala årsförbrukning. Vi kommer alltså ha en årskostnad på runt 3000 kr för värme och hushållsel, och då värmer vi 193+60 kvardatmeter och gör av med MYCKET varmvatten pga vårt stora hörnbadkar som används flera gånger i veckan.

Solcellsproffsen har monterat våra solcellspaneler, gör slag i saken du också, skaffa solceller och gör miljön och plånboken en tjänst!

Energispartips #1

På vårt hus har vi placerat luftintaget till ventilationen på en sydöstfasad, dessutom har vi målat fasaden svart där. Resultatet är att solen värmer upp fasaden ganska mycket och luften in till huset blir därmed varmare än om det hade varit vitmålat eller om luftintaget hade suttit på tex en norrsida. Optimalt är ju förstås en söderfasad, men pga husets placering hade vi sydöst och sydväst att välja på. Sydöst var betydligt mer praktiskt och ger ungefär lika mycket sol.

image

Hur mycket påverkar detta? Här om dagen var det 12.6C ute i skuggan. När solen lyste på förmiddagen var luften från luftintaget 16.2C, alltså 3.5C varmare tack vare detta, och den dagen var det ändå rätt blåsigt så det mesta av värmen från fasaden blåste nog bort. Man skulle lätt och billigt kunna förbättra detta genom att sätta en glas- eller plexiglasskiva runt ventilationsintaget så att luften som sugs in tvingas att gå jäms med väggen och inte kan tas från den “fria” kalla luften.

Hur mycket vinner man på det här då? Ventilationskravet är ju ett luftombyte varannan timma, det betyder i vårt fall 193kvm*2.5m takhöjd=482 kubikmeter luft som ska bytas varannan timma, dvs 241 kubikmeter i timman. Detta motsvarar ungefär 241kg luft i timman eller 241kg/3600s=0,067kg/sekund.

Då värmekapaciteten hos luft är ca 1kJ/kgK får man med 3,5C höjning av temperaturen 3,5*1*0,067=0,235kW.

Den här förmiddagen fångade vi alltså in 235 watt helt gratis utan att det kostade något extra att bygga huset såhär. Om man höftar till med att detta tillskott kommer 3 timmar per dag i 3 dagar per vecka under september till november samt februari till april så blir det totalt 234 soltimmar eller 55kWh. Ingen jättemängd energi direkt, men helt gratis, och det kan som sagt lätt förbättras. Det får nog bli ett senare projekt, har lite annat med högre prio! :)

Tillsammans med vårt högeffektiva FTX-aggregat (värmeväxlare för ventilationen) som återvinner ca 84% och välisolerat hus i övrigt så behövs iallafall inte mycket värme.  När det blev september började det bli en aning svalt i huset vissa dagar men då aktiverade vi återvinningen i FTX:en (som vi har haft avstängd under sommaren) och nu har vi alltså klarat oss med bara återvinning ända in i oktober. Återvinningen drar några futtiga watt, kanske tio…

Altanbygget

Det blir lite tunt med inlägg här på bloggen när man har ett jobb att sköta utöver fixa med hus och ta hand om barn, men nu är är det väl på tiden med lite uppdateringar så här kommer en massa bilder på altanbygget.

Grävning för dränering under framtida spabad samt grävning för brunn till trädgårdsvattenimage

image

image

Stenplattor avvägda och klara för underram.image

image

På med trallen…image

image

Det mesta av trallen på plats.image

Alla ändar tillkapade för trappsteg.image

image

En av plintarna till balkongen som ska byggas nästa sommar. Den står förhoppningsvis stadigt då jag grävde ner till stora stenbumlingar och sedan slog ner mindre stenar mellan bumlingarna med hjälp av plinten. Har sedan fyllt på med grus och kross och packat detta igen med plinten. Slutligen ligger en stenplatta på för att fördela ut trycket.image

image

Spalje delvis klar.image

image

Ramverket till sista altandelen klar och trallen börjar läggas på plats.image

Deadline för solcellsprojeket förlängt!

Pratade idag med länsstyrelsen och de kunde meddela att vi får förlängd deadline till årsskiftet! :)

En sten har släppt…

Annars hade vi i princip fått lägga ner projektet och slänga ut solcellspanelerna på blocket. Ekonomin blir nämligen inte så rolig utan bidraget.

Bergvärmen

Jag har tidigare skrivit en hel del om strulet med bergvärmen, att varmvattnet inte värms som det ska och att temperaturerna i displayen visar orimliga värden ibland. Jag krävde senare att en bergvärmeexpert skulle komma och se över anläggningen vilket det gjorde. Han satte dit en extra temperaturgivare på värmesystemet annars tyckte han allt såg bra ut. Han kollade att tempgivarna på varmvattenberedaren var rätt kopplade mm och mätte tempen på varmvattnet ut ur kranen, vilket visade sig vara varmare än vad som står i displayen på värmepumpen så allt var frid och fröjd tyckte han. Jag höll inte med, min magkäsnla sa att något ändå var fel.

För ett par veckor sedan under semestern fick jag ett ryck och tänkte att nu ska jag minsann kolla själv vart givarna sitter osv. Det tog ungefär 3 minuter att få bort frontplåten, och sedan ungefär 3 minuter till, så hade jag konstaterat att toppgivaren var inklämd mellan två frigolitblock! Hur bra tror ni man mäter temperatur med en givare inklämd i isolering?

Jag öppnar sedan installationsanvisningen till beredaren och efter typ 10 sekunder har jag lokaliserat en väldigt tydlig skiss som visar vart givarna ska sitta, och upptäcker då att även den nedre givaren sitter fel. Den är inte inklämd i frigolit, men den sitter där det klart och tydligt står att givare för SOLFÅNGARE ska sitta. Konsekvensen är att givaren sitter långt ner där kallvattnet kommer in i beredaren, så att värmepumpen startar så fort man spolar en liten skvätt varmvatten. Det blir då onödigt många start och stopp vilket förkortar livslängden på den dyra värmepumpen. Samtidigt kommer den värma onödigt länge vilket ökar energikostnaden.

Vilka ägg… Hur kan man göra så fel som installatör, och hur kan man missa detta som bergvärmeexpert? Som vanligt vet man bättre än yrkesmännen…

Solcellsprojektet

Solcellsprojektet är det som har haft högsta prio sista tiden. Altanbygget och annat har fått ta en paus eftersom vi har en deadline för driftsättning av solcellerna den sista augusti. Tyvärr var det här projeket lite svårare att planera än beräknat. Vi har som bekant en öppen spis, vilket betyder skorsten på taket, och vad händer när solen lyser lite snett mot en skorsten? Jo det blir skuggor så klart vilket är allt annat än bra när man har solceller. Faktum är att en liten skugga på en enskild solcellspanel kan strypa nästan hela elproduktionen i hela anläggningen, lite beroende på hur man kopplar ihop panelerna.

För att få ut så mycket el som möjligt har jag därför gjort en massa beräkningar på hur skuggor faller på taket så att de kan undvikas, och dessutom ska vi ha en speciell inverter (omvandlar solcellernas ca 35 volt till nätspänning) som är smart nog att hantera skuggorna så att bara den skuggade panelen faller bort ur produktionen. Detta är ny teknik och invertern kommer finnas tillgänglig i oktober vilket är två månader efter deadline… jag har förklarar läget för länsstyrelsen som beslutar om solcellsstödet och fått ett preliminärt ok på att flytta fram deadline, men dom var inte helt nöjda och dom kunde inte svara på hur mycket det gick att flytta fram så man har ju lite magsår av det här. Men det blir nog bra till slut.

Det positiva är att om vi ror i land projektet så kommer vi få runt 6300kWh gratis el varje år, år efter år!

Målning klar

image

image

image

image

image

Första inlägget från mobilen, vi får se hur det här funkar…

Nu fixar målarna dom sista detaljerna som vi hade lite synpunkter på, bla har dom missat att måla en del av vindskivorna som kanske syns på sista bilden. Målarna skulle varit klara sista maj var det sagt från början… Fint blir det till slut i alla fall.

Man ser också att vi har en altan att sitta på. Den ska bli större men den viktigaste biten är klar.

Det har hänt en del (äldre inlägg)

Här följer ett inlägg som skrevs för några veckor sedan men som jag inte fick tid att publicera. Inom kort kommer ett färskt inlägg med senaste bilderna…

Vi har slitit som djur sedan tillträdet för att få klart huset innan vi blir en familj på tre. Idag kom elektrikerna äntligen för att slutföra sittåtagande, det handlar bla. om ett gäng armaturer och ett bastuaggregat.

Snickaren var här och slipade spångolven på övervåningen efter att ha svurit lite. Dock slipade han lite slarvigt, så när man går nära en av väggarna i sovrummet så sviktar nu parketten där kännbart, men det är säkert “inom toleranserna” som det brukar heta. Man ska ju inte jobba några minuter i onödan så att det blir helt schysst gjort när man inte måste, eller hur?

För övrigt har ingen hantverkare varit här och fixat något av det som kom upp på slutbesiktningen. Efter tjat fick vi dock hit en riktig värmepumpsfirma som tittade på bergvärmeinstallationen. En givare saknades och några grejer var inte injusterade på pumpen. Detta fixade dom direkt och nu fungerar allt bättre, men det är fortfarande några saker som måste fixas som tex att flytta utegivaren till ett bättre ställe (inte i sol halva dagen) och pumpa ur luft ur köldbärarkretsen.

Jenny spanar in allt arbete som återstår med spackling och målning.

Ett typexempel på skavanker vi klagat på, väggen skiljer en gipsskiva i tjocklek. Hur tänkte man här?

Kakeljobbet gör oss fortfarande sura. Här visas hur mycket luft det är bakom plattorna.

Så här långt kunde jag trycka in en tumstock innan det tog stopp. Sitter plattorna fast egentligen undrar man ju?
UPPDATERING: En klinkerplatta i hallen sprack pga att det var för lite fix under den. Knackar man på alla plattorna så låter det ihåligt på några ställen så man undrar ju när nästa platta spricker. Vi påpekade detta för byggledaren som sa “a men börja inte gräva i det där nu. Ni kan väl hoppa på plattan om två år då innan garantin går ut”, som vanligt handlar det om att trötta ut…

Jenny sågar taklister

Jag bygger vinkällare under trappen. Golvet isoleras med lite cellplast så att det inte blir varmt. Sen ska frikylan göra det svalt.

Jenny försöker få det förbaskade klinkergolvet rent. Högtryckstvätt, borste, allrent, klinkerrent – Vi har provat allt men fogarna är fortfarande vita av byggdamm.

Golvläggning på nedervåningen. Golvet är av ekplank med fasad kant som vi köpte själva och som visade sig vara en dröm att lägga i jämförelse med övervåningens 3-stavsparkett som levererades med huset.

Här var en kul sträcka att lägga. Golvet ska in under socklarna vilket gör att man måste lägga varje planka platt mot golvet och vrida den in under socklarna, men då kan man inte klicka i planka i det lagda golvet, alltså måste varje planka strippas på klacken som låser ihop dem med ett stämjärn och sedan limmas istället.

Här är en bild som visar hur ojämnt spångolvet är på övervåningen

Jennys pappa hjälper till att lägga golv i dressingroom

Efter slit blir det fnt. Barnrummet klart, nu är vi redo!

Montering av en köksfläkt som vi fyndad till halva priset pga några pytterepor. Dock visade det sig att ett flexibelt rör hade lossnat inne i fläkten så det blev till att montera isär allt för att kunna komma åt och fixa detta.

Ibland förtjänar man att ta en vilopaus…

Kräks på Myresjöhus

Vi har flera gånger under byggprocessen blivit ordenligt trötta på Myresjöhus. Nu är det dags igen, och vi är nu så trötta på dem att vi kräks.

Slutbesiktningen var ett skämt. Bergvärmeanläggningen driftsattes under tiden besiktningen pågick och VVS-killen var inte ens där och hjälpte till utan det var elektrikerna som i princip slog på strömmen bara. Det var tre veckor sedan och den fungerar fortfarande inte! VVS:aren blev pressad att åka dit och han konstaterade då att han kopplat ett rör fel. Han åtgärdade detta och stack sedan iväg fortare än kvickt utan att kolla att det blev rätt. Varmvattnet kommer nu upp i max ca48 grader vilket betyder att det finns risk för legionella. Så länge värmepumpen inte fungerar, kommer inte besiktningen bli godkänd, och då får hantverkarna inget protokoll heller med punkter som de ska åtgärda. Vi står nu och försöker färdigställa huset med all kraft vi har eftersom en bebis kommer inom 3 veckor. Mitt i detta finns alltså fel, tex att det skiljer en gipsskiva i tjocklek på olika ställen så att Vi inte kan montera lister eller spackla snyggt. En innervägg saknar isolering och spånskiva bakom gipset trots att vi beställt detta till samtliga innerväggar. På just denna vägg ska vi sätta kakel och klinker (vinkällare) så den bör vara stark vilket den inte är. Våra hantverkare kan inte göra sitt jobb eftersom huset inte är som det ska.

Vi skulle lägga golv på övervåningen i helgen som var, men det sket sig också då vi upptäckte att det diffar kanske 0.5cm i höjd mellan några golvspånskivor. Antagligen var det för att huset restes i snöstorm. Snickaren sa efter stomresningen att han skulle slipa av detta men sket sedan i det. På slutbesiktningen frågade jag om han hade slipat golven än och han svarade nåt i stil med “Näe, men säg till om du ser nåt så får jag fixa det, annars gäller inte Myresjöhus golvgaranti”. Nu när vi hittat en duktig ojämnhet, säger han att han har bedömt att det inte behövs slipas någonstans. Vi blir också hotade med att snickaren vill ha betalt för detta och skulle det vara inom toleranserna får vi en faktura! Så fräckt att man smäller av. Speciellt om man tänker på att armaturer och bastuaggregat till ett värde av kanske 50000kr inte har levererats än trots att vi har betalat för detta. Och bergvärmeanläggningen som kostade hutlösa 32000kr i MERKOSTNAD enbart för installationen, alltså UTÖVER kostnad för borrning och värmepump mm. Fatta hur många arbetstimmar det blir, och ändå fungerar inte skiten.

Vi höll inne med 10000kr efter besiktningen, men så här i efterhand borde vi ha lagt på en nolla, det hade varit mer rimligt.

Nån gång när det finns ork kommer vi skriva lite mer om att bygga med Myresjöhus och allt strul som har varit. Vi skulle kunna skriva en hel bok bara om alla turer kring bergvärmen.

Nyckeldagen!

Om 2,5 timma är det slutbesiktning och vi ska få nyckeln till huset. Vi hyser dock inte så stora hopp om att allt ska vara klart då det knappt har varit någon här de senaste två veckorna efter kontrollbesiktningen. Sladdar hänger här och var, spottar saknas, bergvärmeanläggningen är fortfarande inte igång. Vi fattar inte vad dom håller på med, men det ska bli skönt i alla fall att våra målare kan komma in och sätta igång att färdigställa ytskikten.

Return top